Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.03.2009 14:21 - Тунинг и има ли той почва у нас...
Автор: ivansavov Категория: Други   
Прочетен: 2105 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 14.03.2009 14:47


Тунинг общо взето е когато някой човечец започне да "бара" нещо по колата си, което смята, че производителя е забравил.Екзотичното в България е, че за разлика от другите страни, тук се прави тунинг на това, което никаде вече не се смята за превозно средство.
В нашата родина тунинга е пренесен от тираджиите и рейсаджиите странстващи из Запада и ГДР-то.Оттам идва модата да набучиш пласмтмасово яйце върху антената си, китеника отзад на кората и отпред на таблото. Неизбежните елементи от интериора на москвича или жигулката са стотинките в уплатненията на предния и задния прозорец, грижливо подредените метални войничета по таблото, изрезка от вестник на снимка на гола мацка най- често Лепа Брена на плажа и задължително върха на тунинга за онова време, капачките от оцет, грижливо разцепени на многобройни лентички и набучени на чистачките. С времето обаче вече не е гъзарско да слушаш Миле Китич на Респром, трябваше да имаш Sonni, Panasonika с други световно известни марки и вече да не слушаш Миле Китич, в колата ти трябва да кънти  Ирина Флорин или Гумените Глави . Колата вече е я някое фиатче, я опелче и други известни марки. Войничетата и всички изостанали от несполучилия бизнес с караваната-стрелбище джунджурийки се премахват изцяло то колата. Идва времето и на изваждането на допълнителните пружини и скъсяване на стандартните ( с помоща на флекс се извършва скъсяването ). Появяват се затъмнениете прозорци и лентите за преден и заден прозорец от типа " Лада Турбо", "Малборо", "Racing" и тн. Хората с малко повече пари и със същите интелектуални заложби слагат и първите наистина маркови касетофони. Това е периода на зараждането на " Турбо гъзарията" или с други думи казано " Трамплина всички днешни голфаджийчета, 316-М power и други ниско летящи самолети. Преди няколко години се зароди зверската мания да имаш неземно силна музика в колата. Да имаш крило(пейка) на багажника или кадето му намериш място и някакви елементи от истинския тунинг. Появява се първата фирма която слага по-силна от стандартния касетофон музика в колата. Появяват се летите ( летните ) джанти, нископрофилните гуми и всекакви светкащи и мигаши газарийки.
В наши дни, дните на голфаджиите, на профи тунинга. Всички знаем за лилавите светлинки в пръскалките на предния прозорец, автоматичната антена, ароматизатора на парното, квадратчетата залепени на калника и предния капак. Повече ускорение получава колата ако квадратчетата създават илюзия на развяващо се знаме,да и да не забравите накрайника за ауспух от илиянци или битака, той дига 20 коня...

                                                                        със заемки от e-bane.com



Тагове:   НАС,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ivansavov
Категория: Рецепти
Прочетен: 253679
Постинги: 75
Коментари: 146
Гласове: 1235
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Блогрол